Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


ŽELVA OBROVSKÁ: (Geochelone gigantea) se vyskytuje v suchých a skalnatých oblastech na souostroví Seychely v Indickém oceánu.
Její potravu tvoří převážně listy, plody a výhonky rostlin, občas živočišné zbytky.
Délka krunýře dospělých zvířat je větší než 1 metr, mohou vážit až 300 kg a dožívají se prý až 160 let.

TŘÍDA: plazi, ŘÁD: želvy, ČELEĎ: testudovití


BIOTOP: travnatá krajina, křoviny, mangrove
  


POTRAVA: šťavnaté listy a stonky, plody
  


ROZMNOŽOVÁNÍ: Samice zahrabává vajíčka do důlku v půdě, který udusá. Inkubace trvá 6-7 měsíců.


ZAJÍMAVOSTI: Od želvy sloní se liší malým (tzv. nuchálním) štítkem na předním okraji karapaxu. V 18. a 19. století jejich početní stavy poklesly v důsledku lovu a sběru vajec a na některých ostrovech byly želvy vyhubeny.

ZDE najdete foto


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

zelva obrovska

(icipici, 17. 4. 2011 13:33)

Na tejto obrovskej sa mozem vozit do prace?

obdivavost

(natalka chalupnikova, 2. 5. 2009 10:56)

ahoj želvy
jsi krasna chtela bych te domu ale mama mi to nedovolila tak ahoj

Děkuji

(kajkatik, 23. 2. 2009 18:31)

Děkuji za informaci:-)

super

(Milan Baroš, 7. 11. 2006 18:45)

je to super a pokračujte s tím

Pomoc

(Dayisa, 17. 5. 2006 12:37)

A s čím si nevíte rady?

Filipová

(Nikola, 17. 5. 2006 12:13)

Nevim jak se zachazi s zelvou pomostemi